Welkom

Een blog met inhoud. Inhoud en kennis over bewegen. Geschreven door bewegers voor bewegers. Een overzicht van lopende projecten van Wie Beweegt Mee en daarnaast expertise met de gemeenschappelijke deler, Lifestylesporten.

donderdag 31 mei 2012

Lifestylesport in het onderwijs

Als je een willekeurige sportbeoefenaar zou vragen, dan zou menig beweger zijn of haar eigen sport ook bestempelen als lifestylesport. Toch zijn er een paar verschillen tussen bijvoorbeeld de voetballer en de snowboarder.
Wat is dan het grootste verschil? Het feit dat deze sporten meestal nog niet zover zijn ontwikkeld met betrekking tot regels, vaste normen en waarden of bijvoorbeeld een winst/verlies karakter middels wedstrijden.


1. Het competitieve karakter is vaak nog afwezig
2. Vakanties worden besteedt om de sport te beoefenen
3. Er zijn kledingstukken of specifieke merken kenmerkend voor de sport. Zo zul je een snowboarder bijvoorbeeld niet snel op bootschoenen zien lopen.
Waar in zit de kracht van lifestylesporten voor het onderwijs
Het onderwijs zit vol met sporten en vakken waarbij alles vooraf bepaald is. Alles ligt al vast. De normen en waarden zijn er, de kaders liggen er. Lifestylesporten zijn nog dynamisch. Dynamisch in de zin van dat het niet vastligt hoe het er uit ziet, wat voor kleding je aan moet of dat er winst of verlies is.

Lifestylesporten zijn uitingen, ontdekken en productieprocessen van de individu. Iedereen is in staat om lifestylesporten op zijn of haar eigen manier te beoefen. Dit omdat de manier bepaalt wordt door de beoefenaar.

Dit is krachtig omdat er vanuit de eigen bewuste en zelf verantwoordelijk individu beredeneert wordt. Je maakt zelf je keuzes, je bepaalt zelf de moeilijkheid, je bepaalt zelf de opdracht. Dit in tegenstelling tot hoe er over het algemeen gesproken eigenlijk gewerkt wordt en onderwijs gegeven wordt. 
Hoe lifestylesport ervaren wordt in de les hangt vooral af van de benadering van de docent en het neergezette arrangement.

dinsdag 29 mei 2012

KITESURFEN | LIFESTYLESPORT IN DE SPOTLIGHT

De elementen, lekker buiten, extreem en cool. Met behulp van een grote vlieger en een speciaal board varend over het water met behulp van de wind. Uniek door het weer-karakter. Een sport die niet elke dag beoefend kan worden. Afhankelijk zijn van de elementen om lekker buiten te bewegen. Een lifestyle die beheersend is en gericht naar buiten kijkt. Lekker op het water, mooie sprongen en coole dudes en duderinnen. Welkom in de wereld van het Kitesurfen.

 

Geschiedenis van kitesurfen
1977
De Engelsman Keith Stewart is de eerste die aantoont dat vliegers ook praktisch als voortstuwing te gebruiken zijn door in een kleine catamaran in 4½ uur het kanaal van Frankrijk naar Engeland over te steken.

1977
De Nederlander G. Panhuizen is de eerste die zich met behulp van een vlieger staand over het water laat voorttrekken.

1979
Vanaf eind zeventiger jaren tot nu worden diverse pogingen ondernomen om met Flexifoils (matrasvormige powerkites) het ultieme snelheidsrecord te breken. Dit gebeurt met alle mogelijk vaartuigen: van waterski"s tot grote trimarans.

1985
De gebroeders Legaignoux ontwerpen een vlieger die vanaf het water te starten was: de Wipika, een vlieger met opblaasbare delen. Vanaf het water herstartbaar zijn, is cruciaal om de sport succesvol te maken.

1994
Cory Roeseler patenteert zijn Kiteski-systeem. Deze controlbar met reelsysteem maakt het mogelijk om vanaf het water zonder hulp een grote Delta powervlieger op te laten. Roeseler concentreert zich op de combinatie van Deltavlieger en mono-ski. De sport heet tot op dat moment nog Kite-Ski.

1994
Peter Lynn introduceert de naam "Kite Surfer". Deze eerste Kite Surfer is een kleine trimaran met drie mini surfplankachtige rompjes. Het eerste succesvolle vaartuig dat geheel planerend en door vliegers voortgestuwd ook aan-de-windse koersen kan varen.

1996
De Wipika surfkite is nu leverbaar. In het zuiden van Frankrijk en op Hawaii tonen de pioniers van de sport de potentie van kitesurfen. Wereldwijde media-aandacht komt op gang en een nieuwe sport is geboren.

1997
Raphael Salles (ex-prof windsurfer) start met de productie van kitesurfboards.

1998
Windsurflegende Robby Naish en vliegerlegende Peter Lynn hebben de potentie van het kitesurfen ontdekt en starten met het ontwikkelen van eigen surfkites. Ook zijn de eerste wereldkampioenschappen gehouden op Hawaii.

1999
Vele vlieger- en windsurfproducenten volgen de nieuwe trend. Inmiddels zijn er al een tiental merken surfkites wereldwijd leverbaar voor het grote plubliek. Overal worden kitesurfverenigingen opgericht met enthousiaste leden. Voor een deel komen ze uit het windsurfen, maar ook de vliegeraars en snowboarders willen hun hobby wel eens op het water proberen. Kitesurfmagazines komen uit en steeds meer wedstrijden worden georganiseerd. Het eerste profcircuit gaat van start. Professionele kitesurfers reizen de hele wereld rond om aan wedstrijden mee te doen. Tevens wordt in

 
1999 het eerste Nederlands Kampieoenschap Kitesurfen georganiseerd!
 

2000 Start eerste online kitesurfcommunity: www.kitesurf.nl door Vliegerop, Gerard van der Loo in samenwerking met Ruud Overwater.

2001

- Ontwikkeling Watersportverbond instructeursopleiding door Stef de Jong en Bart van Breemen.
- 1e internationale wedstrijd in Nederland/Scheveningen, ook hier waren veel NKV-ers bij betrokken.
- Erkenning van de Wipika (later IKO) instructeursopleiding.

2005
 Kitesurfer Stef de Jong steekt als eerste kitesurfer in augustus 2005 de Noordzee over.

Gebieden waar de sport erg fanatiek beoefend wordt.

Pioniers
Gebroeders Legaignoux
Peter Lynn
Raphael Salles
Robby Naish
Bekende kitesurfers
Ruben Lenten
Kevin Langeree
Youri Zoon
Stef de Jong
Aaron Hadlow

Kitesurfen in Nederland
www.nkv.nl
www.watersportverbond.nl
www.kitemobile.nl

Begrippen
Kite
Een grote vlieger waar je de actie mee uitvoert op het water

Old skool
Een manier van varen zoals dat vroeger werd gedaan. Veel rotaties, hoge sprongen en heel veel vlieger controle

New skool
Veel harde trucks, vragen veel van het lichaam, lijkt heel veel op wakeboarden met behulp van een vlieger. Voorbeeld is een Handle Pass. 

Wake style - Zie hierboven bij new skool. 

Handle Pass - Een handle pass is een truck waarbij je de vlieger uithaakt. Hoogte maakt en op het hoogste punt de stuurstok doorgeeft achter je rug langs. Van de ene hand naar de andere hand.

donderdag 24 mei 2012

Lifestylesport en activiteiten

We houden ons bezig met lifestylesport. We leven het, ademen het en geven het door. Verschillende activiteiten en een constante drive om te ontwikkelingen zorgen voor dynamiek en enthousiaste reacties van verschillende klanten. Hieronder een kort overzicht van verschillende activiteiten.

Workshops
Voor het onderwijs, naschoolse activiteiten en sport keuze programma's. Zelfs een outdoorsportdag is straks mogelijk!
Kijk op www.wiebweegtmee.nl --> Workshops

Scholingen/Cursussen
Voor docenten of anderzijds personen werkzaam in de bewegende sector bieden wij scholingen/cursussen aan om verschillende lifestylesporten te implementeren in het huidige onderwijs.
Kijk op www.lifestylesport.nl --> Opleidingen

Bedrijfsuitjes
Voor verschillende arrangementen zijn wij ook in te zetten. Lekker actief bezig zijn met je collega's en daarna genieten van een hapje en een drankje. Een lekkere biologische BBQ of picknicklunch buiten bijvoorbeeld.
Kijk op www.actief050.nl --> Arrangementen

Kinderfeest
Voor kids uitermate geschikt dankzij de expertise vanuit het onderwijs. Uitdaging, vernieuwend en lekker buiten, maken het een toffe verjaardag met vriendjes of vriendinnetjes.
Meerdere activiteiten zijn natuurlijk ook mogelijk!

woensdag 23 mei 2012

BOULDEREN | LIFESTYLESPORT IN BEELD

Bouldering: Playing the game.
Een mooie beeld van boulderen als lifestylesport. In het nederlands en duidelijk.


A portret of Fred Nicole
Een uitleg en filosofie van de pionier uit Zwitserland.

dinsdag 22 mei 2012

BOULDEREN | EEN SPORTER IN DE SPOTLIGHT

Naam: Emiel Almoes

Leeftijd: 11-10-1984

Geslacht: Man

Burgerlijke staat: Ongehuwd

Favoriete sport: Boulderen

Favoriete drankje: Rode wijn

Wat doe je in het dagelijkse leven?  
Ik ben grafisch vormgever en ik teken heel graag. Daarnaast is mijn grote hobby boulderen. 


Wat betekent boulderen voor jouw?
Vrijheid, je hoofd leeg maken van gedachten, een stuk rust. Even ontsnappen aan de dagelijkse dingen. Daarnaast is/zijn het de vriendschappen. 

In hoeverre beïnvloedt deze sport de rest van je leven en keuzes die je maakt?
Best veel, boulderen zorgt voor mij voor rust en kalmte. Daarnaast gaan veel vakanties op aan boulderen. 

Hoe ben je ooit met boulderen in aanraking gekomen?
In augustus 2007 ben ik samen met mijn broertje eerst eens gaan sportklimmen. Van hieruit in aanraking gekomen met boulderen en nooit meer gestopt. 

Wat zou voor jouw een reden kunnen zijn om met boulderen te stoppen?
Blessures, zeg maar als het echt niet meer kan of mag. Daarnaast blijven vrienden bepalend. Ik merk nu doordat anderen druk zijn we ook minder boulderen af en toe. Andere reden zijn er voor mij niet om te stoppen met boulderen.

donderdag 17 mei 2012

Bewustwording van lifestylesport in de les


Hoe nu om te gaan met een stukje veiligheid en bewustwording met betrekking tot lifestylesporten. Lifestylesport vraagt andere vaardigheid en benadering van de docent of begeleider. Onderstaande geeft een kleine leidraad om te proberen. De speelruimte zit in beheersen versus loslaten. Houdt wel ten alle tijde de eindregie als docent.

Voorbespreking
Probeer eens bij start van een les, de kinderen zelfstandig 10 minuten lang ontdekken hoe een lifestylesport werkt. Gooi de zaal vol met materiaal, geef ze de opdracht dat alles mag. Restrictie is/zijn salto’s gekkigheid op materiaal, bovenin het klimrek gaan zitten. Bespreek ook wie er verantwoordelijk is voor de veiligheid in die 10 minuten bewegen. Verbazend is, dat veel kinderen echt goed weten dat ze zelf verantwoordelijk zijn.
Haal bijvoorbeeld de keuze voor een baan of carrière voor later hier bij aan. We zijn zelf de vormers van ons leven. Doel is de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid te leren begrijpen.
 

Tijdens
Tijdens het bewegen ga je Observeren en analyseren. Probeer weinig los te laten. Spreek kinderen niet aan als ze stilstaan of gaan zitten. Grijp volledig in wanneer er echt op de rand van veiligheid wordt gespeeld. Zo is het bij groep 1 t/m groep 4/5 in het primair onderwijs handig om iets meer te beheersen dan bij groep 5/6 t/m groep 8.   

Nabespreking

Speel na 5 a 10 minuten in op de processen en analyses die je hebt gemaakt. 
Een voorbeeld uit de praktijk
Hoe jonger de deelnemer, des te meer wordt er bewogen. Veelal in het voortgezet onderwijs gaan leerlingen zitten, anderen gaan observeren en een deel blijft bewegen. Na een tijdje wordt alles stilgezet. Niks is fout. Vraag een leerling waarvan je weet dat deze vrij snel ging zitten of hij/zij weet waarom dat gebeurt. Grote kans dat er gezegdt wordt: ”Ik weet niet wat ik moet doen.” BINGO! Klassikale vraag. Wie bepaalt over het algemeen de opdrachten in de lessen als je op school bent. Antwoord: “De meester/juf”. Oke, wie gaat straks beslissen welke studie je wilt doen? Wie bepaalt welker sport je doet? Wie bepaalt eigenlijk je keuzes?
 


Uiteindelijk
Bovenstaand geeft aan hoe je leerlingen/deelnemers bewust maakt van lifestylesport.
1. Bewegen vanuit een eigen intrinsieke motivatie
2. Zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt
3. Zelf bepalen hoe moeilijk of gevaarlijk je iets maakt
4. Goed of fout wordt niet bepaald van buitenaf maar door de groep die op dat moment actief participeert.


www.lifestylesport.nl 

dinsdag 15 mei 2012

BOULDEREN | LIFESTYLESPORT IN DE SPOTLIGHT

Boulderen is de meest expressieve en spectaculaire tak van de klimsport: kort, krachtig, atletisch en zonder touwen. In zeer zware korte routes (boulders/problemen) wordt er buiten  op rotsen of binnen op klimwanden van zo’n 4,5 meter hoog geklommen. Hierbij worden geen touwzekeringen gebruikt, voor de veiligheid liggen er valmatten/crashpads op de grond. Boulderen gebeurt veel buiten, maar door het ontstaan van klimhallen en verschillende competities wordt deze sport ook op boulderwanden binnen gedaan.

Geschiedenis van Boulderen

De data zijn niet geheel terug te halen. Wat bekend is, dat de vroege alpinisten al in de 19e eeuw op grote rotsblokken ging trainen voor het zware werk in de Alpen. Langzaam maar zeker, vanaf ongeveer 1930/1950, zijn er klimmers geweest die specifiek bleven klimmen en klauteren op de rotsblokken. In het grote bos net onder parijs ligt het mekka en speelparadijs voor boulderaars van over de hele wereld.
Een gebied waar halverwege de 20e eeuw door militairen al geboulderd word op de boulders/rotsblokken.
Tot op heden worden er nog steeds nieuwe gebieden geopend. Duizenden, maar dan ook duizenden rotsblokken worden gebruikt voor het boulderen. Mensen, van starter tot wereldklasse boulderaar, komen van over de hele wereld om in fontainebleau met deze sport bezig te zijn.
Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 zou je kunnen spreken van een meer op zichzelf staande (lifestyle)sport. In verschillende gebieden op de wereld wordt fanatiek geboulderd. In Amerika, Groot Brittanie en Frankrijk gaat het erg hard en worden onwaarschijnlijk moeilijke problemen opgelost. Mensen boulderen niet langer om fit ze zijn voor bergen, maar om steeds beter te worden in boulderen.
 Er komen gradensystemen van moeilijkheid en mensen maken er een competitie van om een boulderprobleem als eerste te klimmen. Of om een probleem als eerste te herhalen.
Namen als Midnight Lighting en The Ace maken het hele spel nog leuker.
Pioniers
Jacky Godoffe - Boulder pionier in Fontainebleau
David Graham - Is toonaangevend op het gebied van de moeilijkste boulderproblemen. Zet zich in om boulders goed gegradeerd te krijgen. David Graham & The Island

John Gill - www.johngill.net
Fred Nicole - Boulderpionier uit Zwitserland. 
 
Bekende gebieden
Fontainebleau - In La France net onder Parijs. Voor velen de bakermat van de sport. Het bekende bos waar tot vandaag nog dagelijks nieuwe problemen worden gemaakt en opgelost.
Rocklands - Zuid-Afrika, Kaapstad. Stenen, stenen, stenen. Als je hier heengaat, kom je om te boulderen. Iets anders is er niet in de Rocklands. Momenteel erg in ontwikkeling.
Magic Wood - Zwitserland. Voor velen het paradijs voor moeilijke boulders. Al is er momenteel veel discussie over de graden van moeilijkheid.
Hueco Tanks - Gebied in Texas, AmerikaBishop - Gebied in Amerika, vooral bekend om de High Balls. Boulders die erg hoog zijn en daardoor spannend om te doen! 
Boulderen in Nederland
The Cube, Enschede                       
www.cubebouldergym.nl

Monk Bouldergym, Eindhoven
www.monkbouldergym.nl

                  
Delft’s Bleau, Delft                     
www.delfstbleau.nl

                                
Graviton, Sittard                 
www.gravitonbouldergym.nl
      
 

Gropo Bouldergym, Groningen
www.gropo.nl
 
Begrippen
Boulder - Een groot rotsblok.
Probleem - Een puzzel vanaf de grond om boven op een boulder te komen. Het probleem is opgelost wanneer men zonder te vallen van onder tot boven klimt.
Spotten - Het bewaken van de veiligheid van de boulderaar die een probleem aan het oplossen is.
Crashpad - Een zacht kussen welke ingezet wordt om de boulderaar te beschermen tegen een val op een steen of boomwortel. 

donderdag 10 mei 2012

Over Lifestylesport.nl

Een motivatie is voldoende om te zorgen dat er iets nieuws of moois gebeurt. De motivatie van de individu zorgt voor Lifestylesport.Wij promoten de verschillende lifestylesports, geven workshops, verzorgen cursussen en opleidingen voor docenten en hebben fantastische arrangementen voor verschillende doelgroepen.

 

Visie

Bewegen is meer dan meten en weten of je beter bent. De mens is ooit begonnen met spelend bewegen. Kijkend naar de dieren, zie je dat er erg weinig competitie is. Er is nog geen luipaard geweest die rent om sneller te zijn dan zijn vrienden.
Jonge dieren gaan op onderzoek uit, ontdekken de wereld en bewegen vanuit een intrinsieke prikkel.
Bij ons promoten we bewegen vanuit een eigen intrinsieke prikkel.
- Eigen creativiteit
- Eigen inzicht
- Eigen vorm
- Eigen waarde
Waar bij de docenten zorgen voor een prettige en interessante omgeving.
Iedereen kan iets met lifestylesporten. Je bepaalt zelf de vorm. Je bepaalt zelf de moeilijkheidsgraad. Je bepaalt zelf. Hierin zit een groot deel van de kracht van deze verschillende sporten.

Veiligheid

Veiligheid zit al in je. Ook in het jongste kind. Vraag een basisschool kind wie verantwoordelijk is voor de veiligheid en een grote kans dat het aangeeft zelf verantwoordelijk te zijn.
Dit houdt niet in dat we geen verantwoordelijke rol vervullen, maar we verleggen deze rol.
Wij werken vooral met Comfort - Stretch - Stress. Wanneer je iets wilt leren zal je uit de comfortzone moeten stappen. Heb je reeds een brede ervaring, dan zal je er kunnen stretchen. Ben je met iets minder bedeelt, dan wordt deze zone kleiner. Echter, we willen niet in de stress schieten. Onze mening is, zodra er hulpverlening nodig is om iets te leren, moet je even een stap terug doen. Het mooie bij de verschillende sporten is, dat ze allemaal een groot aantal vaardigheden hebben waarbij je absoluut geen hulpverlening nodig hebt.

Misie

Een implementatie van verschillende lifestylesporten in het bewegingsonderwijs. Geen vervanging van reeds aanwezige lessen, maar een uitdagende aanvulling voor zowel docent, als ook leerling.
Voor lesmateriaal, cursussen en onderwijsimplementatie --> www.lifestylesport.nl

Daarnaast zijn wij uitermate geschikt om in te zetten binnen de particuliere sector en de bedrijven sector. Hiervoor kunnen wij specialistische en uitdagende activiteiten neerzetten. 
Voor bedrijven en particulieren --> www.actief050.nl
Voor onderwijs --> www.wiebeweegtmee.nl

dinsdag 8 mei 2012

Lifestylesporten

Lifestylesporten 

Waar mensen zijn, wordt bewogen. Altijd zijn mensen op zoek geweest naar vormen van bewegen. Zo nu en dan, maar vooral in de laatste jaren zijn er veel nieuwe vormen bijgekomen. Veel sporten of vormen van bewegen die anders benaderd worden dan de reeds aanwezige sporten. Een naam is in ontwikkeling. Voor nu hebben we het over LIFESTYLEsporten.

Sporten die een stempel drukken op leefwijze van de beoefenaar. Dit wil niet zeggen dat er bij de zogeheten traditionele sporten geen stempel gedrukt wordt. Echter bij deze vormen is het specifiek aanwezig in het dagelijkse bestaan en de benadering.

Fase 1 Er onstaat een groep van individuen met een overeenkomstige interesse; 

Fase 2 Er ontstaat een vorm van interactie tussen de individuen. Er groeit een gemeenschappelijk cultureel referentiekader;

Fase 3 De groep evolueert tot een herkenbare subcultuur. Doelstellingen en normen ontstaan en vormen een basis voor de deelnemers. Deze beinvloeden zowel opvattingen als ook de leefstijl.

Lifestylesporten kenmerken zich middels verschillende functies die betrekking hebben op bewegen, zoals beschreven door J. Kretschmer in 1981.
Expressieve functie: Bewegen om te uiten
Producerende functie: Bewegen om tot iets te komen
Explorerende functie: Bewegen om te ontdekken
Communicerende functie: Bewegen om iets te zeggen
Adaptieve functie: Bewegen om beter te worden
Comperatieve functie: Bewegen om te vergelijken met een ander.

Waarbij de laatste twee met name kenmerkend zijn voor traditionele sportvormen. Het trainen en competitie bedrijven.
Echter alle sportvormen hebben de bovenstaande fases doorlopen. Zo kan een lifestylesport zoals we die nu kennen door ontwikkelen. Je ziet dan ook een splitsing in deelnemers. Waar de een nog gaat voor de waarden zoals begonnen, gaat de ander voor trainen en competitie. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het sportklimmen of het snowboarden.
Zo zie je bij het snowboarden heel duidelijk een verschil tussen de competitie snowboarder en de lifestylesnowboarder.
Die-hard lifestylesporters hoor je ook wel zeggen dat de competitie en de drang naar mainstream de soul uit de sport haalt.

Boulderen | Capoeira | Kitesurfen | Golfsurfen | Snowboarden | Skieen | Skydiving | Breakdance | Slacklining | Skateboarding | Stand Up Paddle | Yoga | Klimmen | Golfsurfen | Parkour | Freerunning | Windsurfen | Biketrail | Downhill biking | BMX | Inlineskating

Bronnen:
- Wikipedia
- Sporten op de grens. Studies over leefstijlsporten. Mulier instituut November 2011

dinsdag 20 maart 2012

Doen alsof

Als gymdocent. leraar bewegingsonderwijs etc. de karakterisering is helder. We werken met een speciaal vak. Diversiteit, uitdaging en veel vrijheid van invulling. Een vak welke als doel heeft de leerlingen, studenten, deelnemers voor te bereiden op de huidige en toekomstige bewegingscultuur. Veel verschillende sporten worden er als het goed is aangeboden.
Er is de laatste jaren een flinke opkomst van verschillende interessante vormen van bewegen. Vormen die erg leuk zijn voor het vak en een verrijking kunnen zijn voor je onderwijs.

Hoe kunnen wij of jij hier op in spelen? Hoe kunnen we er als docenten voor zorgen dat je op beweegvlak bijblijft en dit kunt aanbieden aan je leerlingen? Voordat we hier naar gaan kijken is het belangrijk in te zien waar momenteel de nadruk ligt binnen het vak.
Naar mijn idee is de trend dat we bezig zijn met vaardigheid. De meeste sporten vragen specifieke vaardigheid om hier iets mee te kunnen. Hierdoor denk ik dat we minder snel ons zelf sporten eigen maken. We gaan namelijk bezig met de vaardigheid van de sporten.

STOP

Laat vaardigheid voor wat het is en ga aan de slag met de principes die achter de sport liggen. Sporten met, naar ons idee, complexe vaardigheidsvormen zijn Parkour, Breakdance, Freerunning, Capoeira, Slackline etc.
Door de principes te begrijpen kunnen we allemaal deze vakken zelf verzorgen. Het is niet nodig om alle heftige vaardigheden onder de knie te hebben, om deze in een les te verzorgen. Waar zijn wij goed in? Lesgeven, methodieken aanpassen en ombouwen, didactische tools. Wij zijn in staat een beweging in basisstappen te knippen. Vervolgens kunnen we deze aan reiken om zo leerlingen iets te leren.

1. Leef je in. Wordt de sport of bewegingsvorm. Adem het principe uit. Doe eens andere kleding aan en kijk naar de reactie van leerlingen. 
2. Ken de sport. Weet de achtergronden. Heb kennis van verschillende vaardigheden, maar vooral het principe of de waarde voor verschillende mensen.
3. Weet (beweeg)redenen om de sport te beoefenen. (bewegen kent verschillende functies, er wordt soms bewust voor een sport gekozen die geen vaste structuur kent)
4. Overtuigd van principes kan iedere individu op zijn of haar eigen manier van verschillende sporten genieten, kennis maken met of beoefenen. 

Het principe "Doen Alsof"
DUS: Ken de basis achter de sport. Laat dit met volle overtuiging zien en iedereen denkt dat je de sport al jaren hebt gedaan. (Is getest en iedereen is er bij mij ingetrapt)

Een filmpje ter inspiratie vindt je hier.
Kinderen bedenken alles zelf in deze shots. Er is niks voor gedaan door een docent.


Wil je hier meer over horen?
Bel: 06-539 241 65
Mail: info@wiebeweegtmee.nl
Twitter: @wiebeweegtmee

Dank,

Tjitze Postma

maandag 19 maart 2012

De maand maart '12

Wat is er allemaal gebeurt deze maand maart. Ontwikkelingen, uitdagingen en prikkels op het bedrijfsmatige vlak. Een kort overzicht.

Workshops en Scholingen

- Rebound Groningen, Freerunning 8-3-12
- Zernike College Zuidlaren, Breakdance 9-3-12
- Zernike College Zuidlaren, Freerunning 16-3-12
- Werkman College Groningen, Freerunning 19-3-12
- Maartens College Groningen 20-3-12
- Leon v. Gelder & BeSlim Groningen 20-3-12
- Fivelcollege Delfzijl 22-3-12
- Werkman College Groningen 26-3-12



Ontwikkelingen
Outside Innovation - Op zoek naar raakvlak, samenwerkend met verschillende sporten maar met een gerichte gedeelde visie op sport en bewegen.

Sportstad Heerenveen - In overleg tot mooie plannen gekomen voor de Mega Sportdag in april. In de april ronde meer hierover.

Pinkpepper - Een goed gesprek, een goede kop koffie. Visie en idee delen en kijken waar we constructief samen kunnen komen om mens en bedrijf leuke actieve uitjes te kunnen bieden.

Gropo -  Deze maand is het feest begonnen. Groningen krijgt een boulderhal. Tjitze Postma sluit zich aan bij de stichting en samen gaan we een fantastische (speel/leefstijl)plek creeren voor verschillende groepen in en rondom Groningen.
De eerste klimwand is een feit. De eerste mat ligt. Er is een bar en keuken neergezet. Er zal over dit onderwerp een maandelijkse update verschijnen.

Stage - Studenten van de ALO hebben zich gemeld. Drie stuks in totaal zullen Wie Beweegt Mee gaan verstevigen de komende periode. Twee zullen een evenement neer zetten waarbij Stand Up Paddle het onderwerp is. Een ander loopt actief met de workshops mee. Leert workshops verzorgen om van hieruit later als zelfstandige hetzelfde werk te gaan uitvoeren.

De meest recente en bepalende ontwikkeling. Een breuk van de voet. Improvisatie en een minidip zorgen voor een lichte stress.