Welkom

Een blog met inhoud. Inhoud en kennis over bewegen. Geschreven door bewegers voor bewegers. Een overzicht van lopende projecten van Wie Beweegt Mee en daarnaast expertise met de gemeenschappelijke deler, Lifestylesporten.

dinsdag 15 mei 2012

BOULDEREN | LIFESTYLESPORT IN DE SPOTLIGHT

Boulderen is de meest expressieve en spectaculaire tak van de klimsport: kort, krachtig, atletisch en zonder touwen. In zeer zware korte routes (boulders/problemen) wordt er buiten  op rotsen of binnen op klimwanden van zo’n 4,5 meter hoog geklommen. Hierbij worden geen touwzekeringen gebruikt, voor de veiligheid liggen er valmatten/crashpads op de grond. Boulderen gebeurt veel buiten, maar door het ontstaan van klimhallen en verschillende competities wordt deze sport ook op boulderwanden binnen gedaan.

Geschiedenis van Boulderen

De data zijn niet geheel terug te halen. Wat bekend is, dat de vroege alpinisten al in de 19e eeuw op grote rotsblokken ging trainen voor het zware werk in de Alpen. Langzaam maar zeker, vanaf ongeveer 1930/1950, zijn er klimmers geweest die specifiek bleven klimmen en klauteren op de rotsblokken. In het grote bos net onder parijs ligt het mekka en speelparadijs voor boulderaars van over de hele wereld.
Een gebied waar halverwege de 20e eeuw door militairen al geboulderd word op de boulders/rotsblokken.
Tot op heden worden er nog steeds nieuwe gebieden geopend. Duizenden, maar dan ook duizenden rotsblokken worden gebruikt voor het boulderen. Mensen, van starter tot wereldklasse boulderaar, komen van over de hele wereld om in fontainebleau met deze sport bezig te zijn.
Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 zou je kunnen spreken van een meer op zichzelf staande (lifestyle)sport. In verschillende gebieden op de wereld wordt fanatiek geboulderd. In Amerika, Groot Brittanie en Frankrijk gaat het erg hard en worden onwaarschijnlijk moeilijke problemen opgelost. Mensen boulderen niet langer om fit ze zijn voor bergen, maar om steeds beter te worden in boulderen.
 Er komen gradensystemen van moeilijkheid en mensen maken er een competitie van om een boulderprobleem als eerste te klimmen. Of om een probleem als eerste te herhalen.
Namen als Midnight Lighting en The Ace maken het hele spel nog leuker.
Pioniers
Jacky Godoffe - Boulder pionier in Fontainebleau
David Graham - Is toonaangevend op het gebied van de moeilijkste boulderproblemen. Zet zich in om boulders goed gegradeerd te krijgen. David Graham & The Island

John Gill - www.johngill.net
Fred Nicole - Boulderpionier uit Zwitserland. 
 
Bekende gebieden
Fontainebleau - In La France net onder Parijs. Voor velen de bakermat van de sport. Het bekende bos waar tot vandaag nog dagelijks nieuwe problemen worden gemaakt en opgelost.
Rocklands - Zuid-Afrika, Kaapstad. Stenen, stenen, stenen. Als je hier heengaat, kom je om te boulderen. Iets anders is er niet in de Rocklands. Momenteel erg in ontwikkeling.
Magic Wood - Zwitserland. Voor velen het paradijs voor moeilijke boulders. Al is er momenteel veel discussie over de graden van moeilijkheid.
Hueco Tanks - Gebied in Texas, AmerikaBishop - Gebied in Amerika, vooral bekend om de High Balls. Boulders die erg hoog zijn en daardoor spannend om te doen! 
Boulderen in Nederland
The Cube, Enschede                       
www.cubebouldergym.nl

Monk Bouldergym, Eindhoven
www.monkbouldergym.nl

                  
Delft’s Bleau, Delft                     
www.delfstbleau.nl

                                
Graviton, Sittard                 
www.gravitonbouldergym.nl
      
 

Gropo Bouldergym, Groningen
www.gropo.nl
 
Begrippen
Boulder - Een groot rotsblok.
Probleem - Een puzzel vanaf de grond om boven op een boulder te komen. Het probleem is opgelost wanneer men zonder te vallen van onder tot boven klimt.
Spotten - Het bewaken van de veiligheid van de boulderaar die een probleem aan het oplossen is.
Crashpad - Een zacht kussen welke ingezet wordt om de boulderaar te beschermen tegen een val op een steen of boomwortel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten